Kunnen we je helpen? bel 020 820 3650

Woordenboek

Roydata, bonus-malus, prolongeren en schorsen… Bij verzekeringen worden vaak allerlei woorden gebruikt die misschien niet direct voor iedereen duidelijk zijn. Dus mocht je nou toevallig geen expert zijn in het verzekeringsjargon, dan hebben wij hier een handig overzichtje voor je. Met dit woordenboek leggen wij verschillende begrippen aan je uit. Mis je nog wat begrippen in dit rijtje? Vertel het ons!

Aansprakelijkheid

Als je ergens voor aansprakelijk bent, betekent dit dat iemand op jouw vermogen (geld) verhaal kan halen om zijn of haar schade te vergoeden. Jij moet dus de verantwoordelijkheid nemen voor een schade. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren omdat je een overeenkomst niet nakomt, of omdat je een onrechtmatige daad hebt gepleegd ten opzichte van de ander. 

Accessoiresdekking

Deze verzekering kun je bij je autoverzekering bijsluiten voor accessoires die niet in de fabriek op je auto zijn aangebracht, zoals bijvoorbeeld audioapparatuur. Met deze unieke dekking verzeker je ook alle accessoires die je later hebt aangeschaft.

Bonus-malus

Bonus-malus is een ‘ladder’ met betrekking tot je premie. Hoe langer je schadevrij hebt rondgereden hoe hoger je op de ladder komt en hoe meer korting je dus krijgt. Als je op een gegeven moment toch schade maakt, zak je weer een aantal tredes op de bonus-malus ladder.

Groene kaart

Een groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs en wordt afgegeven door je verzekeraar. Hiermee kan je aantonen dat jouw auto verzekerd is. Op de groene kaart zetten wij de landen waarin je verzekerd bent.

Onderstaande tabel geeft je een overzicht van landen waar je verplicht bent de originele Groene kaart (de papieren versie en dus niet de digitale of zelf geprinte versie) bij je te hebben. Heb je deze nodig? Bel dan met de klantenservice van Aegon op 088 344 12 34.

Verplichting Groene kaart

Verplicht (*)Niet verplicht
AlbaniëAlle EU-landen
Bosnië en HerzegovinaAndorra
IranIJsland
IsraëlKroatië
MarokkoLiechtenstein
MoldaviëNoorwegen
MontenegroZwitserland
Oekraïne 
Servië 
Tunesië 
Turkije 
Voormalige Joegoslavische republiek Macedonië 
Wit-Rusland 

* In de landen waar de Groene kaart verplicht is, moet de kaart ook de  daadwerkelijke door de verzekeringsmaatschappij/volmacht zijn afgegeven.  

Handtasdekking

Handtasdekking is een voordeel van de onna-onna autoverzekering. Je handtas is verzekerd als deze gestolen wordt als je in, of in de buurt van jouw auto bent. Je bent niet verzekerd tegen diefstal wanneer je de tas onbeheerd in de auto achterlaat.

Meldcode

De meldcode vormt samen met het kenteken een unieke combinatie. De code wordt gevormd door de laatste 4 cijfers van het chassisnummer. De meldcode staat op het kentekenbewijs onder de meldcode of identificatiecode vermeld.

No-claim

No-claim gaat over het aantal jaren dat je geen schade geclaimd hebt. Hoe langer je geen schade geclaimed hebt hoe meer korting je krijgt op je premie.

Pechhulp

Pechhulp houdt in dat je wordt geholpen als je met pech langs de weg staat. Het kan gaan om een lekke band, verkeerde brandstof getankt, je sleutels in je auto laten liggen of een achterklep die niet meer dichtgaat. De pechhulp zorgt dat jouw auto  wordt gerepareerd zodat je snel weer verder kan. Wil jij ook pechhulp voor je auto? Dan kan je dit eenvoudig bijverzekeren.

Lees meer over onze Pechhulp voor je auto

 

Prolongeren

Prolongeren is een term wat gebruikt wordt voor het verlengen van je verzekering. Nadat je een jaar verzekerd bent geweest wordt je verzekering verlengd en krijg je een nieuw polisblad. Dit wordt prolongeren genoemd.

Rechtsbijstandverzekering

Wanneer het onduidelijk is wie een ongeval heeft veroorzaakt, komt de zaak vaak voor de rechter. Het is dan prettig om goede juridische bijstand te krijgen. onna-onna heeft een rechtsbijstandsverzekering die je bij je autoverzekering kunt bij sluiten. Hiermee ben je verzekerd van professionele juridische hulp van SRK rechtsbijstand.

Roydata

Roydata is een landelijke database waarin verzekeraars de schadevrije jaren bijhouden. Als jij je verzekering opzegt zet je oude verzekeraar jouw schadevrije jaren in Roy-data. De nieuwe verzekeraar kan ze daar dan weer eenvoudig  uit halen. Zo hoeven we geen papieren meer heen en weer te sturen, makkelijk toch?

Schadeformulier

Het schadeformulier wordt gebruikt na een aanrijding. Op de voorkant wordt ingevuld hoe het ongeluk gebeurd is, wie erbij betrokken waren en wat de schade aan de auto’s is. Op de achterzijde worden gegevens ingevuld door de verzekerde zelf. Dit zijn gegevens die de verzekeringsmaatschappij nodig heeft, zoals wie de auto bestuurde, wat de km-stand was en of je een rechtsbijstandsverzekering hebt. Overal in Europa is de layout hetzelfde, alleen de taal is anders.

Heb je een schadeformulier nodig? Klik dan hier.

Schadevrije jaren

Ieder jaar waarin je geen schade claimt bij je verzekeraar geldt dit als een schadevrij jaar. Een schadevrij jaar zorgt voor korting op de premie van je verzekering, hoe meer schadevrije jaren je opbouwt, des te meer korting je krijgt op je premie. Dit wordt ook wel no-claim korting genoemd. De hoogte van de onna-onna korting is vastgelegd in de bonus-malus ladder. Deze kun je vinden in de eenvoudige polis voorwaarden van onna-onna.

Schorsen

Als je je autoverzekering opschort, dan wordt de verzekering als het ware even bevroren. Zodra je een nieuwe auto koopt, kan je die auto verzekeren met behoud van schadevrije jaren. En daarmee kun je flink besparen. Voordelen schorsen: je betaalt geen premie, je behoudt je schadevrije jaren én maanden. Bij onna-onna is dit 3 jaar, in tegenstelling tot één jaar wat veel verzekeringsmaatschappijen aanhouden. 

Total loss

Over het algemeen is een auto total loss wanneer de dagwaarde van je auto na de schade + reparatiekosten groter is dan de dagwaarde voor de schade.

onna-onna, vriendinnetjes van Aegon