Kunnen we je helpen? bel 020 820 3650

Woordenboek

Roydata, bonus-malus, prolongeren en schorsen… Bij verzekeringen worden vaak allerlei woorden gebruikt die misschien niet direct voor iedereen duidelijk zijn. Dus mocht je nou toevallig geen expert zijn in het verzekeringsjargon, dan hebben wij hier een handig overzichtje voor je. Met dit woordenboek leggen wij verschillende begrippen aan je uit. Mis je nog wat begrippen in dit rijtje? Vertel het ons!

aansprakelijkheid

Als je ergens voor aansprakelijk bent, betekent dit dat iemand op jouw vermogen (geld) verhaal kan halen om zijn of haar schade te vergoeden. Jij moet dus de verantwoordelijkheid nemen voor een schade. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren omdat je een overeenkomst niet nakomt, of omdat je een onrechtmatige daad hebt gepleegd ten opzichte van de ander. Andere veel voorkomende voorbeelden zijn de aansprakelijkheid van ouders voor de daden van hun kinderen of van dierenbezitters voor de zelfstandige gedragingen van hun huisdieren (uitgebroken paarden, loslopende honden).

Accessoiresdekking

Deze verzekering kun je bij je autoverzekering bijsluiten voor accessoires die niet in de fabriek op je auto zijn aangebracht, zoals bijvoorbeeld audioapparatuur. Met deze unieke dekking verzeker je ook alle accessoires die je later hebt aangeschaft.

ART-slot

Stichting ART zet zich in voor diefstalpreventieniveau van fietsen, snor- en bromfietsen en motorrijwielen. Een goed slot herken je aan het ART keurmerk. Bekijk voordat je een slot gaat kopen de complete lijst op www.stichtingart.nl. Om je fiets te verzekeren is minimaal categorie 2 van toepassing: dit is een slot voor als je fiets wat langer onbeheerd blijft.

Bagage

Bij de onna-onna doorlopende reisverzekering valt onder bagage alle spullen die zijn meegenomen, vooruit gezonden of tijdens de reis aangeschaft, geleend of gehuurd. Hier zitten ook paspoorten, visa, identiteitsbewijzen, rijbewijzen, kentekenbewijzen, kentekenplaten, reisbiljetten, carnets, geld en waardepapieren en groene kaarten bij inbegrepen. Zaken die hier niet onder vallen zijn gebitsprotheses, handelsgoederen, monstercollecties, kostbaarheden en zaken in logiesverblijven. Voor bagage wordt voor alle verzekerden tezamen per gebeurtenis ten hoogste 2x 2.500 euro vergoed.

Bonus-malus

Bonus-malus is een ‘ladder’ met betrekking tot je premie. Hoe langer je schadevrij hebt rondgereden hoe hoger je op de ladder komt en hoe meer korting je dus krijgt. Als je op een gegeven moment toch schade maakt, zak je weer een aantal tredes op de bonus-malus ladder.

Framenummer

Elke fiets heeft een uniek framenummer. De plaats van het framenummer verschilt per fiets. Meestal zit het framenummer in de buurt van de trap-as. Voor alle fietsen van Nederlandse merken is de code opgebouwd uit twee letters en zeven cijfers, bijvoorbeeld BA1234567 voor een Batavus.

Groene kaart

Een groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs en wordt afgegeven door je verzekeraar. Hiermee kan je aantonen dat je auto verzekerd is. Op de groene kaart zetten wij de landen waarin je verzekerd bent. Onderstaande tabel geeft je een overzicht van landen waar je verplicht bent de Groene kaart (de papieren versie en dus niet de digitale geprinte versie) bij je te hebben. Heb je deze nodig? Bel dan met de klantenservice van onna-onna op 020 820 3650.

Verplichting Groene kaart

Verplicht (*)Niet verplicht
AlbaniëAlle EU-landen
Bosnië en HerzegovinaAndorra
IranIJsland
IsraëlKroatië
MarokkoLiechtenstein
MoldaviëNoorwegen
MontenegroZwitserland
Oekraïne
Servië
Tunesië
Turkije
Voormalige Joegoslavische republiek Macedonië
Wit-Rusland

* In de landen waar de Groene kaart verplicht is, moet de kaart ook de  daadwerkelijke door de verzekeringsmaatschappij/volmacht zijn afgegeven.  

Handtasdekking

Handtasdekking is een voordeel van de onna-onna autoverzekering. Je handtas is verzekerd als deze gestolen wordt als je in, of in de buurt van jouw auto bent. Je bent niet verzekerd tegen diefstal wanneer je de tas onbeheerd in de auto achterlaat.

Kostbaarheden

Kostbaarheden zijn sieraden, echte parels, edelgesteenten, horloges, voorwerpen van goud, platina of zilver, bont, foto- en filmapparatuur, (personal) computers met inbegrip van de randapparatuur, de software en geluid-, beeld- of informatiedragers, schilderijen en andere kunstvoorwerpen. Deze kostbaarheden worden bij de onna-onna doorlopende reisverzekering voor alle verzekerden tezamen per gebeurtenis ten hoogste 2 x 500 euro vergoed.

Meldcode

De meldcode vormt samen met het kenteken een unieke combinatie. De code wordt gevormd door de laatste 4 cijfers van het chassisnummer. De meldcode staat op het kentekenbewijs onder de meldcode of identificatiecode vermeld.

No-claim

No-claim gaat over het aantal jaren dat je geen schade geclaimd hebt. Hoe langer je geen schade geclaimed hebt hoe meer korting je krijgt op je premie.

Pechhulp

Pechhulp houdt in dat je wordt geholpen als je met pech langs de weg staat. Het kan gaan om een lekke band, verkeerde brandstof getankt, je sleutels in je auto laten liggen of een achterklep die niet meer dichtgaat. De pechhulp zorgt dat jouw auto of fiets wordt gerepareerd zodat je snel weer verder kan. Wil jij ook pechhulp voor je auto of fiets? Dan kan je dit eenvoudig bijverzekeren.

Lees meer over onze Pechhulp voor je auto

Lees meer over onze Pechhulp voor je fiets

Prolongeren

Prolongeren is een term wat gebruikt wordt voor het verlengen van je verzekering. Nadat je een jaar verzekerd bent geweest wordt je verzekering verlengd en krijg je een nieuw polisblad. Dit wordt prolongeren genoemd.

Rechtsbijstandverzekering

Wanneer het onduidelijk is wie een ongeval heeft veroorzaakt, komt de zaak vaak voor de rechter. Het is dan prettig om goede juridische bijstand te krijgen. onna-onna heeft een rechtsbijstandsverzekering die je bij je autoverzekering kunt bij sluiten. Hiermee ben je verzekerd van professionele juridische hulp van DAS rechtsbijstand.

Roydata

Roydata is een landelijke database waarin verzekeraars de schadevrije jaren bijhouden. Als jij je verzekering opzegt zet je oude verzekeraar jouw schadevrije jaren in Roy-data. De nieuwe verzekeraar kan ze daar dan weer eenvoudig  uit halen. Zo hoeven we geen papieren meer heen en weer te sturen, makkelijk toch?

Schadeformulier

Het schadeformulier wordt gebruikt na een aanrijding. Op de voorkant wordt ingevuld hoe het ongeluk gebeurd is, wie erbij betrokken waren en wat de schade aan de auto’s is. Op de achterzijde worden gegevens ingevuld door de verzekerde zelf. Dit zijn gegevens die de verzekeringsmaatschappij nodig heeft, zoals wie de auto bestuurde, wat de km-stand was en of je een rechtsbijstandsverzekering hebt. Overal in europa is de layout precies hetzelfde, alleen de taal is anders.

Heb je een schadeformulier nodig? Klik dan hier.

Schadevrije jaren

Ieder jaar waarin je geen schade claimt bij je verzekeraar geldt dit als een schadevrij jaar. Een schadevrij jaar zorgt voor korting op de premie van je verzekering, hoe meer schadevrije jaren je opbouwt, des te meer korting je krijgt op je premie. Dit wordt ook wel no-claim korting genoemd. De hoogte van de onna-onna korting is vastgelegd in de bonus-malus ladder. Deze kun je vinden in de eenvoudige polis voorwaarden van onna-onna.

Schorsen

Als je je autoverzekering opschort, dan wordt de verzekering als het ware even bevroren. Zodra je een nieuwe auto koopt, kan je die verzekeren met behoud van schadevrije jaren. En daarmee kun je flink besparen. Voordelen schorsen: je betaalt geen premie, je behoudt je schadevrije jaren én maanden. Bij onna-onna is dit 3 jaar, in tegenstelling tot één jaar wat veel verzekeringsmaatschappijen aanhouden. Ook hoef je hierdoor niet op te zeggen, wat je weer € 4,54 scheelt. Klik hier om je auto te schorsen.

Total loss

Over het algemeen is een auto total loss wanneer de dagwaarde van je auto na de schade + reparatiekosten groter is dan de dagwaarde voor de schade.

onna-onna, vriendinnetjes van Aegon